Dit project wordt uitgevoerd namens werkgeversorganisaties TLN, VVT, vakbonden FNV Transport en Logistiek en CNV Vakmensen en het opleidingsfonds voor de sector SOOB. Hierbij zorgt Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) voor de werving, subsidie en opleidingen voor deze medewerkers en wordt samengewerkt met gemeenten. Ook rijschoolhouders kunnen zorgen voor het leggen van contact met geïnteresseerden.

Statushouders achter het stuur

“Waarom zouden we niet de talenten aanspreken van gemotiveerde statushouders, die aan de slag willen in transport of logistiek?”, zegt STL-directeur Lisette van Herk. “Dat is goed voor de logistieke bedrijven, statushouders én de samenleving. Bedrijven zijn hard op zoek naar vrachtwagenchauffeurs. Ik hoop dat we veel ondernemers en statushouders kunnen ondersteunen.”

Lees ook het interview met Peter Appel:
‘Het chauffeurstekort vereist een gezamenlijke aanpak’

De organisaties willen statushouders enthousiast maken voor de sector transport en logistiek. Als zij de overstap willen maken naar het beroep van vrachtwagenchauffeur moeten zij wel beschikken over taalniveau B1 en een rijbewijs B. Is er na gesprekken een klik met een bedrijf, dan kan een contract worden ondertekend. De keuze hierbij is: twee jaar lang minimaal 24 uur per week of één jaar lang minimaal 32 uur per week achter het stuur zitten. Van Herk:  “De kosteloze opleidingen voor de grootrijbewijzen, begeleiding, baangarantie, zelfstandigheid en werk met veel vrijheid zijn mooie pluspunten om te gaan voor een baan als vrachtwagenchauffeur. Voor statushouders die niet beschikken over bovengenoemde zijn er ook functies beschikbaar. Zij kunnen bijvoorbeeld aan de slag als orderpicker of heftruckchauffeur. Zolang je goed gemotiveerd bent, verwelkomt de sector iedereen die aan de slag wil.”

Hulp bij aanvraag subsidie en opleiding

STL ontzorgt logistieke bedrijven door Europees Sociaal Fonds (ESF) subsidie te verstrekken om de opleiding en het grootrijbewijs van de statushouders volledig te financieren. Ook de kandidaten worden hierin ondersteund door STL en de gemeente. Medewerkers die hen begeleiden tijdens het leerwerktraject krijgen bovendien een training om dit tot een succes te maken. Dankzij het traject profiteren logistieke bedrijven niet alleen van een goede match met nieuwe werknemers, maar leveren ze ook een maatschappelijke bijdrage. 

Statushouders die als logistiek medewerker al in dienst zijn bij een SOOB-bedrijf kunnen zich eveneens laten omscholen tot vrachtwagenchauffeur.

Informatie en aanmelden

Logistieke bedrijven, statushouders en geïnteresseerden kunnen bij STL terecht voor meer informatie en aanmelding.