Het Novavax-vaccin is koelkaststabiel en kan worden opgeslagen en vervoerd bij 2 tot 8 °C. Dit maakt van het Novavax-vaccin een potentiële vernieuwende speler op afgelegen plaatsen, waarbij traditionele distributiekanalen voor vaccins worden gebruikt.

UPS Roermond als centrale hub

De Europese Unie heeft een grote bestelling gedaan voor het Novavax-vaccin waarvan de eerste levering van 100 miljoen Novavax-doses deze week zal plaatsvinden. Deze vaccins worden allemaal via de UPS-faciliteit in Roermond geleverd aan alle Europese landen. Op internationaal niveau zal er al op 2 maart geleverd zijn aan Spanje, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Italië. De eerste leveringen op nationaal niveau worden over enkele weken in Oss verwacht.

UPS Healthcare slaat de vaccins op voor distributie in de onlangs uitgebreide, ultramoderne faciliteit in Roermond. Het distributiecentrum kan een groot aantal biofarmaceutische producten verwerken. Roermond beschikt over koelerpallets om biologische producten zoals het Novavax-vaccin te bewaren. De strategisch gelegen faciliteit ligt dicht bij de Europese luchtvaart hub van UPS in Keulen Bonn Airport. Het heeft ook directe toegang tot grote havens zoals Rotterdam, Antwerpen en Amsterdam. Hierdoor zijn korte doorvoertijden over de hele wereld mogelijk en levering de volgende dag in 80 procent van Europa.

Reactie Novavax

“UPS is een belangrijke partner in onze wereldwijde distributieketen, die ons helpt om een onderscheidend vaccin – gebaseerd op innovatieve en welbekende technologie – te leveren aan klanten en mensen over de hele wereld”, aldus John Trizzino, chief commercial officer en chief business officer bij Novavax.

Levering Covid-19-vaccins

Het Europese netwerk van UPS Healthcare heeft een centrale rol gespeeld bij de wereldwijde levering van Covid-19-vaccins. UPS heeft meer dan 1,5 miljard vaccindoses geleverd waarvan naar eigen zeggen 99,999 procent tijdige levering in meer dan 110 landen. Dit is bereikt door een ‘netwerk in een netwerk’ op te bouwen en wereldwijd meer dan vijfhonderd nieuwe handelsroutes in kaart te brengen. Ook zijn nieuwe lucht- en grondroutes toegevoegd om de infrastructuur en flexibiliteit te bieden voor het vervoer van tijdkritische en temperatuurgevoelige vaccins.

Vaccinzendingen worden 24/7 gemonitord door drie UPS Healthcare Command Centers. Deze zorgen ervoor dat de zendingen op tijd geleverd worden. Onder meer noodplannen beperken de risico's van bijvoorbeeld extreme weersomstandigheden.

“UPS is trots op de samenwerking met Novavax om het Covid-19-vaccin te leveren in de Europese Unie en daarbuiten”, zegt Wes Wheeler, president van UPS Healthcare. “De uitgebreide infrastructuur die UPS Healthcare in de Europese Unie heeft opgebouwd om temperatuurgevoelige producten te vervoeren, zal ervoor zorgen dat dit vaccin en andere noodzakelijke gezondheidsproducten snel beschikbaar zijn voor honderden miljoenen mensen.”