Daarom komen er maatregelen tegen de vele misstanden in de wegtransportbranche. Truckers, maar ook de vervoersbedrijven zelf moeten hierdoor op den duur beter af zijn. Er moet een gelijk speelveld ontstaan, waarin betere rusttijden, meer handhaving en goede arbeidsvoorwaarden de basis vormen.

Verbetering positie vrachtwagenchauffeurs

Begin deze week keurde de transportcommissie van het Europees Parlement een pakket aan maatregelen goed om de positie van vrachtwagenchauffeurs te verbeteren. Al jaren komen er in hun sector veel misstanden voor. Lange rijdagen, korte rustmomenten en slechte arbeidsomstandigheden zorgen voor uitbuiting van met name truckers uit Midden- en Oost-Europa. Velen zijn vrijwel altijd aan het werk en zien hun gezin nauwelijks nog. De nieuwe regels garanderen betere rusttijden voor de chauffeurs en maken het mogelijk om meer tijd thuis door te brengen.

Bedrijf moet overnachtingskosten betalen

Transportbedrijven moeten ervoor zorgen dat chauffeurs die tussen landen rijden met tussenpozen naar huis kunnen. Iedere drie of vier weken zijn ze dan thuis, afhankelijk van het werkrooster. Nu al moeten truckers aan het einde van een week verplicht rusten. Meestal gebeurt dat in de cabine van hun wagen, maar dat mag in de toekomst ook niet meer. Als chauffeurs onderweg moeten rusten, dan moet het bedrijf de overnachtingskosten in bijvoorbeeld een hotel of pension betalen.

Regels voor inhuren chauffeurs

Daarnaast zijn bijvoorbeeld Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs gedetacheerd bij een bedrijf uit een West-Europese lidstaat. Een deel van deze bedrijven maakt misbruik van de lagere arbeidsvoorwaarden in de lidstaat waar de chauffeurs vandaan komen. Het Europees Parlement komt daarom met Europese regels voor het inhuren van truckers. Ook wil het parlement ervoor zorgen dat zij voortaan een faire beloning krijgen en niet langer worden uitgebuit. Door deze maatregelen moeten de arbeidsomstandigheden van Oost-Europese chauffeurs hetzelfde worden als die van hun Nederlandse collega’s.