Vorige week werd al bekend dat de accijns op benzine en diesel per 1 april 2022 tot het einde van het jaar wordt verlaagd met respectievelijk 17,3 cent en 11,1 cent per liter. Ook de accijns op lng en lpg (waaronder vloeibaar propaan en butaan) wordt met 4,1 cent per liter verlaagd.

Accijnsverlaging lng en lpg

De accijnsverlaging op lng en lpg betekent voor het kabinet een budgettaire derving van € 11 miljoen. Dit bedrag past in het bedrag van ruim € 1 miljard dat al voor de accijnsmaatregel was gereserveerd. 

Onderdeel van een breder pakket

De verlaging van de accijnzen op brandstof is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen die het kabinet heeft genomen om mensen tegemoet te komen voor de stijgende energieprijzen en de aanhoudende inflatie, met daarbij een focus op lage en middeninkomens. Meer informatie hierover is hier te vinden.

Lees ook:
‘Accijnsverlaging is niet dé oplossing voor brandstofproblemen’

Het is volgens Transport & Logistiek Nederland vooral zaak dat transportondernemers zelf in gesprek gaan en blijven met hun opdrachtgevers om reële afspraken te maken over de hoge en wisselende brandstofprijzen.