In deze tijd van het jaar wordt er altijd veel vooruitgekeken. Links en rechts zie je de lijstjes met voornemens, voorspellingen en verwachtingen. Daarbij is de toon zorgelijker en negatiever is dan in voorgaande jaren. En gezien alles wat er op geopolitiek gebied gebeurt, en alle mogelijke invloeden daarvan op ons leven en op onze welvaart, is die negativiteit ook wel een beetje begrijpelijk. En het winterweer zorgt bij velen natuurlijk ook niet voor een warm gevoel.

Ik ben niet blind voor de problemen, maar het minste wat we kunnen doen, is onszelf moed inspreken en optimistisch en vol goede moed aan de slag gaan. Ik zie namelijk allerlei zaken ten goede veranderen. Innovaties in onze sector komen echt op stoom, en gaan op allerlei gebied grote impact hebben. Robotisering verandert al de wijze waarop onze goederen in warehouses opgeslagen en behandeld worden. Big Data biedt ongekende mogelijkheden voor dashboarding en Track and Trace, en de explosieve entree van AI heeft nu al invloed op allerlei beslissingen in de keten. Met grote mogelijkheden voor het verduurzamen van de goederenstroom en daarmee het verbeteren van onze leefomgeving.

Lees ook: Security en persoonlijk contact hand in hand

Zo ben ik tijdens de kerstvakantie uitgenodigd door de mensen achter MO-EV en heb zo een blik kunnen werpen op de wereld achter de energietransitie. De elektrificering van het vervoer gaat onverminderd door. Bij de elektrificering van vervoer loopt de markt voor personenauto’s duidelijk voor en biedt zij ondertussen van elektrische sportauto’s tot boodschappenkarretjes op batterijen aan. Hier in de Rotterdamse haven is ook de elektrische vrachtwagen geen onbekende meer.

Stadsdistributie raakt ons allemaal heel direct en op meerdere vlakken. Direct door de levering van producten aan winkels en huizen, en indirect door zaken als vrachtwagens, bestelbusjes en bakfietsen in de straten, met de bijbehorende verstoppingen, geuren en lawaai als gevolg. Ik word echt enthousiast van met gedreven ondernemers praten over de mogelijkheden die er in onze dorpen en steden liggen en de goede kansen om heel concreet onze leefomgeving te verbeteren.  Dat soort gesprekken maken dat ik vol energie aan het nieuwe jaar begin. Ondanks de uitdagingen die er ook hier zijn, zoals bijvoorbeeld de netcapacititeit, word ik vrolijk van het ondernemerschap om ons heen. Slim combineren van de innovaties zoals hierboven genoemd, leidt er toe dat stadsdistributie er binnenkort heel anders uit zal zien dan voorheen. En dat is waarom ik dit jaar toch optimistisch begin.

Cuno Vat is ceo bij Neele-Vat Logistics.