Dit meldt Transport en Logistiek Nederland (TLN). De belangenorganisatie is blij dat het kabinet luistert naar haar oproep om de transportsector uit te zonderen van de avondklokverplichting – ook voor woon-werkverkeer.

Avondklok: werkgeversverklaring nodig

Medewerkers in de sector transport en logistiek zijn uitgezonderd van het uitgaansverbod. Om te bewijzen dat zij tussen 20.30 en 4.30 uur voor hun werk onderweg zijn, worden werknemers verplicht twee verschillende formulieren bij zich te hebben. Een van die formulieren is een werkgeversverklaring, die ingevuld moet zijn door de werkgever. Deze is niet hetzelfde als de ‘Verklaring van dienstbetrekking’ van de Kiwa. Voor de werkgeversverklaring komt waarschijnlijk ook een digitale versie beschikbaar, zodat medewerkers niet een papieren versie bij hun werkgever hoeven op te halen. 

Zelfstandigen of eigen rijders mogen hun eigen werkgeversverklaring invullen. Het tweede formulier is de ‘Eigen verklaring avondklok’  en moet de medewerker of werknemer zelf invullen.

Formulieren downloaden

De formulieren zijn nog niet te downloaden. Om de avondklok te kunnen invoeren moet een meerderheid van de Tweede Kamer instemmen. Dat gebeurt waarschijnlijk morgen. Zodra de Tweede Kamer besluit over de invoering van het uitgaansverbod, komen de twee formulieren beschikbaar op de website van Rijksoverheid.