Op dit moment worden talloze dosissen vaccins zo snel mogelijk over de hele wereld verspreid. Daarbij is de juiste temperatuur tijdens transport en opslag cruciaal, omdat het middel anders zijn werking verliest.

Loggers in vrieskisten B Medical Systems

De vrieskisten van B Medical Systems zijn voorzien van loggers die in realtime de temperatuur in de vrieskisten weergeven. Op het moment dat ergens in de koudeketen de vereiste temperatuur niet in stand wordt gehouden, verstuurt de logger direct een sms-alert. Mochten de kisten in gebieden komen met lage of geen connectiviteit, dan kan de verantwoordelijke later de opgeslagen logs analyseren. 

Overal toegankelijk

De uitdagingen bij deze oplossing, die al in 2015 ontwikkeld is en inmiddels dus al ruimschoots beproefd is, waren groot. Zo moet de data overal ter wereld kunnen worden opgehaald. Dat vereiste de nodige flexibiliteit van KPN, omdat niet alle landen over goede connectiviteit beschikken; waar de Westerse landen vaak al over 5G beschikken, zijn er nog veel gebieden waar 3G of zelfs 2G nog de standaard is. Ook moet het systeem extreem energiezuinig zijn; er is namelijk geen mogelijkheid om de logger gedurende het transport op te laden. B Medical Systems levert met behulp van deze IoT-oplossing al jarenlang vaccins aan landen over de hele wereld, zelfs naar de meest afgelegen gebieden in Afrika.

Veilig transport

Covid-19 heeft het belang van goede traceerbaarheid en een gegarandeerd veilig transport duidelijk gemaakt. De oplossing van beide bedrijven maakt het mogelijk om overal toegang te krijgen tot de data en ondersteunt op deze manier de logistiek van deze wereldwijde operatie.