Allereerst geldt voor de truckfabrikanten de zorg voor de gezondheid van het personeel in de fabrieken. Daarnaast valt de toelevering van onderdelen stil, waardoor voertuigen niet compleet kunnen worden afgebouwd. 

Effecten van coronavirus bij DAF

Voor DAF geldt dat de productie in Westerlo, waar de assen en cabines worden geproduceerd, met ingang van donderdag 19 maart 22.00 uur (vanavond) tijdelijk en tot nader order wordt gestopt. In Eindhoven is dat per maandag 23 maart. Per diezelfde datum zullen de effecten van het coronavirus ook in Leyland, Groot-Brittannië, merkbaar zijn.

 

Scania, Volvo, Renault, Iveco, MAN

Scania bouwt de productie iets langzamer af en verwacht dat de fabrieken in Frankrijk, Zweden en Nederland vanaf 25 maart stilvallen. Volvo Trucks zet de productie in onder meer Zweden en België stop. Renault Trucks, dat een groot deel van zijn productiefaciliteiten deelt met Volvo Trucks, neemt derhalve vergelijkbare maatregelen. De productie bij Iveco – met fabrieken in Noord-Italië en Spanje – ligt al even stil. Bij MAN is arbeidstijdverkorting (voorlopig) afdoende.

De ondernemingen gaan er momenteel vanuit dat binnen twee weken duidelijk zal zijn wanneer de productie (geheel) zal worden hervat.