Veel vrachtwagenchauffeurs staan in lange files voor de veerboten en de kanaaltunnel. Zij dreigen in het Verenigd Koninkrijk te moeten blijven door de maatregelen tegen het gemuteerde coronavirus dat daar is ontdekt.

Chauffeurs alleen afreizen

Willem Dijkhuizen, bestuurder FNV Transport & Logistiek: "Het is ons er alles aan gelegen dat deze mensen zo snel mogelijk aan deze kant van het Kanaal komen, zodat ze met hun families de feestdagen kunnen vieren. Wij vinden ook dat de chauffeurs alleen moeten kunnen afreizen richting Groot-Brittannië als ze van de Rijksoverheid de garantie krijgen dat dit op een normale manier gebeurt."

Geen tegengestelde belangen

Jan Boeve, directeur TLN: "Uiteraard trekken wij hierin gemeenschappelijk op. Er zijn op dit vlak geen tegengestelde belangen. We hebben samen maar één belang: dat van de chauffeurs.”

Gisterenavond laat maakte het kabinet bekend dat veerdiensten vanuit het Verenigd Koninkrijk geen passagiers meer mogen vervoeren. "De ferry’s kunnen in de havens van het havengebied Rotterdam en IJmuiden wel terecht met vrachtwagens en de chauffeurs. De burgemeesters van Rotterdam en Velsen hebben dit besluit vanavond op verzoek van minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) genomen", aldus een mededeling van de overheid.