Begin dit jaar ging Paccar een samenwerking aan met Aurora, een Amerikaans technologiebedrijf dat zich in autonoom rijden heeft gespecialiseerd. Nu heeft logistiek dienstverlener FedEx zich bij dit partnerschap aangesloten. Het is volgens Paccar de eerste samenwerking tussen een truckfabrikant, een ontwikkelaar van technologie voor autonoom rijden en een logistieke dienstverlener. 

Autonoom rijden op reguliere wegennet 

De autonoom rijdende trucks zullen voor FedEx goederen vervoeren tussen Dallas en Houston over het reguliere wegennet, waaronder een van de belangrijkste snelwegen in het zuiden van Amerika: de I-45. Hoewel de voertuigen autonoom rijden, zit in elke cabine een chauffeur die altijd direct de controle over een truck kan overnemen. Hierdoor is de verkeersveiligheid te allen tijde gewaarborgd. 

Progressie in autonoom rijdende trucks

“Paccar is verheugd om in dit innovatieve project samen te werken met andere gerenommeerde bedrijven als FedEx en Aurora”, stelt John Rich, chief technology officer bij Paccar. “Het instappen van FedEx is het bewijs dat Paccar en Aurora samen enorm veel progressie hebben geboekt bij de ontwikkeling van autonoom rijdende trucks.” 

DAF en de Amerikaanse veldtest 

De technologie van de gebruikte trucks, de Amerikaanse wegen en de inzet van de voertuigen zijn volgens Paccar niet vergelijkbaar met de situatie in Europa. Dat neemt niet weg dat DAF volgens het moederbedrijf "vanzelfsprekend zal profiteren” van de kennis die door Paccar, Aurora en FedEx wordt opgedaan.