Sinds het begin van de coronacrisis en de daaruit voortvloeiende wereldwijde lockdown hebben vrachtwagenchauffeurs overal met dezelfde problemen te maken gehad als het gaat om voedsel. Veel restaurants en truckstops waren of zijn gesloten, evenals tankstations langs de snelweg, waar de horeca en sanitaire voorzieningen niet meer beschikbaar waren.

Foodtrucks vanwege coronacrisis

Om chauffeurs en transporteurs te helpen en te ondersteunen, financiert de vrachtwagenfabrikant samen met zijn netwerk foodtrucks om vrachtwagenchauffeurs van gratis maaltijden te voorzien. “Ongeacht het merk wat ze rijden”, zegt Christophe Martin, algemeen directeur van Renault Trucks Frankrijk. “We willen de hele truckergemeenschap écht helpen. Deze maaltijden zijn noodzakelijk en het is belangrijk om ze juist daarmee te ondersteunen. Zij moeten hun werk kunnen voortzetten. Want transport is essentieel voor de samenleving als geheel om effectief te kunnen blijven functioneren."

Distributie van eten en drinken

Meer dan een derde van het netwerk van Renault Trucks Frankrijk heeft dagelijkse distributie van eten en drinken opgezet. Dit wordt rechtstreeks verzorgd vanuit Renault Trucks-werkplaatsen direct gesitueerd aan hoofdwegen. Sinds 20 april zijn er bijna vijfhonderd gratis maaltijden aan chauffeurs geserveerd. “We dachten dat na 11 mei, met het einde van de strikte sluiting in Frankrijk, de vraag zou opdrogen, maar het tegenovergestelde gebeurt, aangezien andere werkplaatsen zich bij de beweging aansluiten. Daarmee blijven ze chauffeurs naar zich toe trekken”, legt Martin uit.

Europese ondersteuning

chauffeurs coronacrisisIn Zwitserland werden koffie en croissants, gevolgd door hotdogs en hamburgers, aangeboden aan passerende vrachtwagenchauffeurs. Dit gebeurde langs de snelweg A1, in drie verschillende parkeergarages: Birrfeld, Hurst en St-Prex. In Spanje heeft ook de dochteronderneming van Renault Trucks ook een foodtruck neergezet op de strategische locatie van MercaMurcia, een van de grootste groothandelsmarkten in Spanje. Dit om gratis drankjes en snacks uit te kunnen delen aan chauffeurs die hier goederen afleveren.

Beschermende middelen

De hulp aan vervoerders beperkt zich niet tot alleen voedsel. Ook is er beschermende uitrusting gedoneerd aan bezorgers die mogelijk worden blootgesteld aan het virus tijdens het laden en lossen. In Nederland zijn er 1.100 flessen desinfecterende handgel gedistribueerd, die worden uitgeven via het dealernetwerk. In Israël worden 1.500 maskers in de kleuren van het merk uitgedeeld aan klanten en chauffeurs die in de werkplaatsen in het hele land komen.