Veel bestelwagen gebruikers vertrouwen nog te veel op de standaardsloten van hun voertuig. “Die hebben toch al een speciale sleutel?” Jawel, maar je bestelwagen heeft ook een centrale vergrendeling. En die geeft geen verweer tegen een zogenaamde relay attack. Hierbij wordt het signaal van de keyless sleutel opgevangen en verlengd, waardoor het slot op afstand geopend kan worden. Of de dief heeft een merkspecifieke mastersleutel. En anders slaan ze wel een gat in je achterdeur, omdat ze precies weten waar de zwakke plek van de vergrendeling zit.

Veilige sloten

Een inbraak geeft een hoop ellende. Naast de kosten voor het vervangen van de gestolen goederen heb je nog de braakschade, het tijdverlies en het niet kunnen nakomen van je afspraken. En oh ja, van al het gestolen gereedschap, wordt maar een klein deel teruggevonden.

Daarom voert Imbema al jaren de beveiligingsloten van Gatelock. Die zijn speciaal ontworpen voor bestelwagens en gelden dankzij hun CNPP / Sold Secure certificering, als de meest veilige in de markt. Je kunt de Gatelock sloten vrijwel niet kapot slijpen of uitboren en het vergrendeldeel is ongrijpbaar voor inbrekersgereedschap. Het dievengilde weet dat ook. Een duidelijk zichtbaar Gatelock slot op de deuren, is voor hen een reden om jouw bus met rust te laten.

Maar dan moet je hem wel beveiligen. “Wij zien dat de markt daar toch tegenaan hikt, vertelt Jeroen Rovers van Imbema. “En dat is niet eens vanwege de kosten. Want als het extra slot één inbraak tegenhoudt, is de investering al meer dan dik terugverdiend. Nee, de grootste drempel blijft het gehannes met extra sleutels, als je met je handen vol bij de laadruimte staat. Maar dat is vanaf nu geen excuus meer.”

Elektronische variant

Er is nu namelijk ook een elektronische variant van de Gatelock verkrijgbaar. Dit slot werkt met een NFC-reader. NFC staat voor Near Field Communication. Het is dezelfde veilige techniek, die je gebruikt als je contactloos betaalt. Dit komt erop neer, dat als jij je tag bij de (op de achter- of zijdeur geplaatste) reader houdt, het slot automatisch ontgrendelt. Dat ontgrendelen kan, in geval van nood, nog steeds met de bijgeleverde sleutels. En vanaf 10 sloten bestaat er ook de mogelijkheid het Gatelock slot te bedienen met een app via bluetooth op je telefoon.

Voordelen

In de praktijk is het gemak heel groot. Want een Gatelock slot werkt volgens het slamlock principe: als je de deur sluit, vergrendelt hij automatisch na tien seconden. En natuurlijk is er aan de binnenzijde een noodontgrendeling, zodat je jezelf nooit in de laadruimte kunt opsluiten. Hierdoor is het elektronische Gatelock slot ook geschikt ook voor koeriersdiensten en pakketbezorgers die talloze malen per dag in de laadruimte moeten zijn.

Heb je al Gatelock sloten? Dan kun je die upgraden naar de elektronische variant met een retrofit kit. De Gatelock sloten van Imbema zijn eenvoudig te monteren, maar beter doe je dit via één van de gespecialiseerde inbouwpunten. Zie ook: https://www.imbema.com/gatelock-electric.

Lees ook: Meer efficiency en betere integratie voor SBS sloten