Met de groei die de e-commerce en industrie doormaakten, steeg de vraag naar logistiek vastgoed afgelopen jaar. Het aanbod bleef achter en ook dit jaar komt er - door toenemende bouwkosten en een tekort aan grond - minder logistiek vastgoed bij. Jim Orsel, hoofd Industrial & Logistics bij CBRE: ‘Van het logistieke vastgoed dat komende tijd opgeleverd gaat worden is circa 70% al voorverhuurd. Het wordt een enorme uitdaging om te blijven voldoen aan de aanhoudende gebruikersvraag. Daarbovenop komt de overheid medio 2023 met een restrictiever beleid voor de bouw van distributiecentra, waardoor het aanbod schaars blijft.’

Huurprijzen nemen toe


Het beperkte aanbod leidde in een jaar tijd door het hele land tot hogere huren. Gemiddeld nam de huurprijs toe met 10-15%. De hoogste huurstijgingen werden genoteerd in de regio’s Amsterdam, Eindhoven, Zuid-Limburg en Tilburg-Waalwijk. Orsel: “Deze ontwikkeling zet zich naar verwachting voort in het eerste half jaar van 2023.”

Efficiëntieslag nodig

De komende periode moeten we bedrijventerreinen efficiënter gaan benutten om de groeiende vraag naar logistieke ruimte aan te kunnen. Orsel: “Lukt het niet om deze efficiëntieslag te maken, dan heeft dit impact op de groei van de sector. Deze sector heeft een aandeel van 9% procent in het BBP en beïnvloedt de Nederlandse economie in zijn geheel. Bestaande bedrijventerreinen en distributiecentra zullen beter moeten worden benut, bijvoorbeeld door slimmer om te gaan met de beperkte ruimte, zoals functiemenging of meerlaags te bouwen.”

Over CBRE


CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2021). De organisatie heeft meer dan 105.000 medewerkers en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Zie ook www.cbre.nl en www.cbre.com.

Lees ook: https://transportlogistiek.nl/branche/beleid/het-debat-over-logistiek-vastgoed-is-wel-heel-eenzijdig-het-verhardt-en-verengt/‘Het debat over logistiek vastgoed is wel heel eenzijdig. Het verhardt en verengt’