Meer begrip voor vrachtwagenchauffeurs door TVM-experiment

Tien nietsvermoedende weggebruikers zijn door TVM verzekeringen uitgenodigd om met Hélène Hendriks deel te nemen aan ‘het Experiment’. De deelnemers konden zelf ervaren hoe het is om in een vrachtwagen te rijden, met alle uitdagingen waar een vrachtwagenchauffeur dagelijks mee te maken heeft. Vandaag, op de Dag van de Vrachtwagenchauffeur, worden de resultaten van dit bijzondere experiment bekendgemaakt. De hoogtepunten zijn samengevat in een video.

 Zelf meemaken

 Er is nog veel onbegrip op de weg voor vrachtwagens en het dagelijkse werk van vrachtwagenchauffeurs. Dat was voor TVM de aanleiding om samen met JobTrans andere verkeersdeelnemers te laten ervaren hoe is om zelf te rijden.

Johan Hemmen, manager preventie en risicobeheer bij TVM verzekeringen: “Als je eens in een vrachtwagen hebt gereden, dan merk je pas echt wat het is. De vrachtwagen is breder en hoger dan je denkt, je ziet minder en andere weggebruikers kunnen zo langszij glippen. Met dit experiment willen we andere weggebruikers laten ervaren wat vrachtwagenchauffeurs dagelijks meemaken. Op die manier hopen we op meer bewustzijn en ruimte voor elkaar in het verkeer”.

 Met Hélène Hendriks aan boord beleefden de deelnemers een mooie dag. Als ambassadeur van de TVM Awards zet Hélène zich in voor het vak van vrachtwagenchauffeur. “Vrachtwagenchauffeurs leveren elke dag een prestatie op topniveau. Samen met TVM trek ik op om Nederland te laten zien hoe waardevol en uitdagend het vak van beroepschauffeur is”, zegt Hélène.

Meer inzicht

Tien willekeurige weggebruikers gingen de uitdaging aan. Bij deze mannen en vrouwen tussen de 18 en 67 jaar werden interviews afgenomen over hun ervaringen en beleving. Het kwalitatief onderzoek werd in opdracht van TVM uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Markteffect. Vrachtwagens maken indruk in het verkeer en worden regelmatig gezien als de oorzaak van gevaarlijke situaties en/of vertragingen. Door zelf in een vrachtwagen te rijden kregen de deelnemers meer inzicht in het beroep van vrachtwagenchauffeur.

De uitkomsten

Er was bij de deelnemers al begrip voor vrachtwagenchauffeurs. Door deelname aan het experiment is dit alleen maar groter geworden. Daarnaast weten zij nu welke uitdagingen vrachtwagenchauffeurs dagelijks aangaan: overzicht houden, ruimte op de weg, zicht rond de vrachtwagen en het nemen van bochten. De deelnemers gaven na afloop van de rit in de vrachtwagen aan nu zelf beter op te letten in het verkeer. Door beter op te letten, kan iemand zijn/haar eigen veiligheid en die van anderen waarborgen.

Het onderzoeksrapport en de video

Het volledige onderzoeksrapport en de video met de hoogtepunten van de dag van het Experiment staan op www.tvm.nl/samen-onderweg.


Mercedes-Benz Trucks verrast chauffeurs

Mercedes-Benz Trucks grijpt deze dag uiteraard aan om alle vrachtwagenchauffeurs in het zonnetje te zetten! Na het succes van vorig jaar draagt Mercedes-Benz Trucks dus ook dit jaar weer bij aan een dag vol verrassingen en heerlijke traktaties.

Dit jaar is het team van Mercedes-Benz Trucks voornamelijk op één centrale locatie bij Treurenburg in Den Bosch te vinden, waar groots uitgepakt zal worden. Het hoogtepunt van de dag is de speciale Mercedes-Benz Foute Kerst Truck, vergezeld door een lekkere versnapering en een promoteam met unieke goodies.

Het promoteam is te vinden op volgende locaties:

11.30 – 11.50 uur: De Kroon, A27

12.00 – 12.20 uur: De Knoest, A27

12.40 – 13.00 uur: ESSO, Rijksweg A2 1 Bisde, A2

13.15 – 13.30 uur: Tango Rumpt, A15

14.00 – 14.15 uur: Restaurant Goudreinet Vuren, A15

14.35 – 14.50 uur: Wegrestaurant Napoleon, A27

Vanaf 16.00 uur: Chauffeurscafé-Restaurant Treurenburg, Den Bosch

De Mercedes-Benz rijders die het promoteam deze dag tegenkomt ontvangen een limited edition warme kersttrui. Maar uiteraard is er voor alle chauffeurs iets leuks te vergeven!