Volgens de berichtgeving verlopen de douaneprocessen voor goederenvervoer naar Polen normaal. De Poolse autoriteiten geven momenteel echter prioriteit aan het passagiersvervoer naar het land, dus vrachtwagens en commerciële vrachtwagens moeten rekening houden met vertragingen.

Alle Oekraïense grensovergangen met Moldavië zijn momenteel open. De grensovergang Kuchurgan tussen Oekraïne en Transnistrië is echter gesloten. Dat geldt ook voor de grensovergangen naar Wit-Rusland (Belarus).

Vertraging bij douane Oekraïne

Met betrekking tot de grensovergangen naar Oekraïne in zijn algemeenheid laat de IRU weten dat de informatiesystemen van de douaneautoriteiten in Oekraïne werken met onderbrekingen. Sommige procedures kunnen handmatig worden uitgevoerd. Er worden daarom aanzienlijke vertragingen verwacht bij de verwerking van vrachtgegevens en inklaringsprocedures.

Vervoerders wordt op dit moment geadviseerd om hun routes te wijzigen voor alternatieve routes om vertragingen te voorkomen.

Noodtoestand

Gisteren kondigde de Oekraïense regering voor het hele land de noodtoestand af. Aanleiding hiervoor is de inval van Rusland. Lees hier meer over de gevolgen en over de inrichting van een trefpunt voor Nederlanders in Lviv.