De afwezigheid van spiegels valt op en het is even goed kijken om de gestroomlijnde camera’s op te merken. Deze opvallende innovatie heeft een aantal grote voordelen. De MirrorCams zorgen voor een beter zicht en verhogen de verkeersveiligheid. Doordat de camera’s veel kleiner en gestroomlijnder zijn dan conventionele spiegels zorgt het ook voor een flink lagere luchtweerstand. 

Van der Wal gaat voor forse CO2-reductie

De camera’s leiden, samen met andere technische ontwikkelingen, zoals de PPC (Predictive Powertrain Control), van de nieuwe Actros tot een goede vermindering van CO2-uitstoot. Algemeen directeur Gertjan Boom: “Hoeveel CO2-reductie we exact realiseren hangt van meerdere factoren af, maar dit nieuwste type moet in ieder geval met 5 product minder brandstof toekunnen. Dat is weer een flinke stap in de goede richting.”

mercedes-benz mirrorcams
Een van de negen nieuwe Mercedes-Benz' Actros van Van der Wal.

Investeren in nu verduurzamen

Volgens eigenaar Henk van der Wal draait het om het optimaal benutten van de mogelijkheden die nu al voorhanden zijn. "Het nú verduurzamen van transport is essentieel om onder de 2 °C temperatuurstijging voor 2050 te blijven. Het wachten op de eerste betaalbare elektrische trucks is zoiets als passief de bui afwachten, terwijl het nu al stortregent. Dit kunnen we ons simpelweg niet veroorloven.” 

Meer vraag naar duurzame oplossingen

“We horen van steeds meer klanten dat ze duurzaamheid actief meewegen in hun transportkeuzes”, aldus Boom. “Dit trekt ook nieuwe klanten aan die het echt als voorwaarde hebben en bereid zijn de eerlijke prijs te betalen. Een mooie ontwikkeling die helpt om onze duurzame ambities in te vullen.” Hij vervolgt: “Deze vraag zie je ook terugkomen in ranglijsten zoals de Top 100 Logistiek waar we een goede sprong hebben gemaakt.” Doordat afgelopen jaar duurzaamheid en innovatie gingen meewegen in de Top 100 Logistiek Dienstverleners eindigde Van der Wal als een van de grootste stijgers op plek 38. 

Kill Empty Running

Terugkomend op de eerdergenoemde ambities van Van der Wal, vertelt Boom: “We hebben dit jaar investeringen in diverse innovaties op de planning staan. Zo is Van der Wal de eerste in Nederland die acht elektrische meeneemheftrucks besteld heeft. We hebben de interne Fleetboard Drivers League vernieuwd samen met Mercedes-Benz en we zijn hard bezig om onze derde Lean&Green-ster te behalen.” 

kill empty running van der wal
"Natuurlijk gaan we verder met Kill Empty Running", aldus Henk van der Wal.

Van der Wal vult aan: “En natuurlijk gaan we verder met Kill Empty Running om een einde aan idioot vervoer te maken. Want naast duurzaam investeren valt er ook gewoon heel veel winst te behalen als we de bestaande capaciteit optimaal benutten.”