Dit blijkt uit de Pakketradar: een data-analyse van transportmanagementservice Wuunder. Dat 82 procent van de pakketten op tijd bezorgd werd in de week voor Sinterklaas en na Black Friday is volgens Wuunder een relatief goed resultaat.

Vertraging in bezorging pakketten loopt op

Ondanks dat de cijfers van vorige week relatief positief zijn, beginnen vertragingen nu wel op te lopen. Op zondag 5 december was 5 procent van in die week verzonden pakketten nog onderweg – een ruime verdubbeling ten opzichte van de week daarvoor (week 47). De verwachting is dat dit percentage de resterende weken richting kerst verder oploopt omdat vervoerders in de weekenden niet meer alle achterstanden kunnen wegwerken.

Vervoerders bewerkstelligen verandering

“Ik kijk iedere week opnieuw met veel verwondering naar de cijfers van de Pakketradar”, zegt Jeroen Gehlen, cofounder van Wuunder. “Dat het vervoerders gelukt is om zo’n verandering te bewerkstelligen ten opzichte van vorig jaar, is waanzinnig. We hopen natuurlijk dat de cijfers zo positief blijven, maar tegelijk zien we wel dat de vertragingen beginnen op te lopen. Het wordt voor vervoerders steeds lastiger om de enorme toestroom op tijd weg te werken, waardoor er een achterstand ontstaat die zich opstapelt. Iets waar zowel retailers als consumenten zich bewust van moeten zijn: het loont nog altijd om cadeaus zo vroeg mogelijk in deze maand te bestellen.”

Minste vertragingen in Limburg en Zeeland

Vorige week kenden de provincies Limburg en Zeeland de minste vertraging. In die provincies waren respectievelijk 11 en 10 procent van de pakketjes vertraagd. Dat is opvallend omdat dit wijdverspreide provincies zijn, waardoor bezorgers normaliter langer onderweg zijn en de vertragingen daardoor sneller oplopen. In de provincies Groningen en Friesland is dat wel te zien. In beide regio’s was 21 procent van de pakketten vertraagd.