Rensa Family Company zocht voor deze pilot de samenwerking met Renault Trucks Nederland, dat het eerste Nederlandse exemplaar van de Renault ZE model D voor deze test beschikbaar stelde. 

Praktijkervaring voor Rensa Family Company

Het voertuig is gloednieuw en wordt sinds half februari een maand lang ingezet om bestellingen van zusterbedrijven Rensa Verwarming & Ventilatie, Gévier (sanitair) en Gafco (klimaattechniek) te bezorgen in de regio Doetinchem. “Het gaat om dagelijkse ritten van ongeveer 130 kilometer, waarin we zowel praktijkervaring met het voertuig zelf, als ervaring met volledig elektrische logistiek willen opdoen”, zegt Jur Hofland, coördinator duurzaamheid bij de Rensa Family Company. 

Al twintig hvo-trucks

“Bijna de helft van ons wagenpark – nu twintig trucks – rijdt al op hvo, een brandstof gemaakt van onder meer afvaloliën zoals frituurvet”, vervolgt Hofland. "Dat is een unicum, maar we beschouwen het ook als ‘slechts’ een tussenstap naar ons uiteindelijke doel: onder meer CO2-vrije logistiek in 2030. Dat klinkt ver weg, maar dat is het niet. De truck van Renault bewijst dat de middelen er al zijn; nu is het voor de logistieke sector belangrijk om ervaring op te doen. Wat zijn de praktische en financiële voor- en nadelen van elektrisch rijden op deze schaal? Hoe zijn de ervaringen in de magazijnen en op de weg in de praktijk? En, hoe passen we ons logistieke proces daarop aan? Deze pilot moet bijdragen aan meer inzicht op deze vlakken.” 

Logistieke uitdaging 

“Het mes snijdt aan twee kanten”, zegt Bob Lammers, hoofd Transport bij Rensa Family Company. "In de nabije toekomst gaan steeds meer binnensteden op slot voor dieselvoertuigen. We willen ook dan het vervoer in eigen hand houden. En dat betekent, net als met hvo, pionieren. Zo kunnen we de klanten de kwaliteit blijven bieden die ze van ons gewend zijn én toewerken naar CO2-neutraal rijden in 2030, iets waar ook volgende generaties baat bij hebben.” 

In juni krijgt de pilot een vervolg waarin het familiebedrijf in samenwerking met diverse transporteurs uit de Achterhoek ook een Renault ZE-model met een actieradius van 230 kilometer zal testen. De resultaten van de pilot worden in de loop van het jaar geëvalueerd. 

Groep van familiebedrijven

De Rensa Family is een internationale groep van familiebedrijven die als toeleverancier in de installatiesector opereert. De Rensa Family bestaat naast dienstverlener Rensa Family Company uit onder meer de gespecialiseerde groothandels Rensa Verwarming & Ventilatie, Gévier, Gafco, Inexeon, Libra Energy, Verholt, DEA (Duitsland), Dewetech (Duitsland) en Uniprest (Roemenië).