Rotterdam, Utrecht en Amsterdam volgen later dit jaar, aldus een persbericht. Verder liggen er tienduizenden zonnepanelen op de daken van logistieke locaties, zoals distributiecentra en Home Shop Centers van Albert Heijn (AH). Dit aantal wordt dit jaar flink uitgebreid.

AH heeft de ambitie om de CO2-uitstoot in de keten te reduceren naar 45% in 2030. In 2018 was dat nog 15%. Winkels, distributiecentra en kantoren zijn volgens het bedrijf al klimaatneutraal. 

Stiller en schoner bevoorraden

"Ook in de toeleveringsketen en in onze logistiek gaan we verder verduurzamen”, aldus directeur Logistiek & Keten Constantijn Ninck Blok. Dat doet AH bijvoorbeeld door steeds stiller en schoner winkels te bevoorraden en boodschappen te bezorgen.  

Ook Rotterdam, Utrecht en Amsterdam gaan in de loop van dit jaar elektrisch bevoorraden en bezorgen invoeren. Een elektrische vrachtwagen bespaart in vergelijking met een dieselexemplaar bij stedelijk gebruik 75.000 kilo CO2 per jaar, aldus AH.

Hulp bij invoering zero-emissie zone

Wethouder Arjen Kapteijns, verantwoordelijk voor duurzaamheid en energietransitie in Den Haag, was 25 januari aanwezig bij de Albert Heijn-winkel Hofweg in het centrum. Kapteijns: "Den Haag gaat in 2025 een zero-emissie zone invoeren, sowieso in het centrum en mogelijk ook in de kustzone. Dat is een enorme opgave en dat gaat de gemeente niet alleen lukken. Daarom zijn koplopers ook ontzettend belangrijk. Albert Heijn laat hier zien dat het kan."  

Lees ook: 5.500 elektrische bestelwagens met subsidie de weg op, € 33 miljoen beschikbaar in 2023